Voorzichtig met de diagnose ADHD
Onderdaan de tekst vindt je het originele artikel “Voorzichtig met diagnose ADHD” uit de krant geknipt
Artikel Algemeen Dagblad
Voorzichtig met de diagnose ADHD
Door: Steven Pont
Er was eens een congres over pijn, waarbij top wetenschappers op het gebied van pijnbestrijding het spreekgestoelte bestegen om hun visie te geven op wat pijn eigenlijk is. Elke spreker lokte tegenwerpingen van andere sprekers uit en hoe ze het ook probeerden, er kwam maar geen consensus over wanneer we nu precies van pijn mogen spreken. De laatste spreker was een oude professor. Hij besteeg na alle verhitte debatten het spreekgestoelte, keek over zijn brilletje, wachtte tot de zaal stil was en zei toen: It is pain, when it hurts.En daarna ging hij weer zitten.
Aan deze anekdote moest ik denken toen ik het boek van Laura Batstra aan het lezen was, dat de uitdagende titel: “Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen” draagt. Volgens Batstra moeten we oppassen met al te snel vast te willen stellen of iets nou ADHD is of niet. Want, zegt ze, eigenlijk doet het er niet eens toe. Zeker in het begin niet, wanneer er net hulp wordt gezocht.
Die diagnose kan altijd nog, laten we eerst eens kijken of we met bekende therapeutische technieken en opvoedingsondersteuning invloed op het moeilijke gedrag hebben. Er zijn namelijk geen specifiek op ADHD gerichte ingrepen, het gaat altijd om een normaal therapeutisch proces van gedragsverandering. Pas wanneer dat niet werkt, kan medicatie misschien een rol spelen. Het zou volgens Batstra een hoop geld schelen en het aantal over diagnoses (onterechte vaststellingen van een stoornis) zou er waarschijnlijk ook nog eens door afnemen.
Hoe anders klinkt dit dan de aanpak van bijvoorbeeld internationaal ADHD-expert Russell Barkley, die ouders van een kind met ADHD aanraadt hun kind echt als een gehandicapte te zien. Nu weet ik het niet van deze Barkley, maar Batstra geeft in haar boek en passant ook nog even een ontluisterend beeld van de verwevenheid van wetenschappers en de farmaceutische industrie (met 5 miljard omzet per jaar). Ik zeg het niet snel, maar dit boek móet je lezen als je ook maar iets met ADHD te maken hebt!
Steven Pont is gezinstherapeut.
Klachten door ADD / ADHD
Heb je toch veel klachten van ADHD of ADD en wil je meer weten over een goed natuurlijk alternatief supplement? Denk dan eens aan LTO3. LTO3 wordt in Canada al jaren door heel veel mensen met ADHD en ADD met groot succes gebruikt. Middelen als Ritalin zijn daar zelfs verboden net zoals dit in de UK het geval is. Het blijkt dat veel mensen met ADD en ADHD zeer goed reageren op dit 100% natuurlijke middel dat inmiddels ook in Nederland te koop is. Klik op onderstaande link voor meer informatie over LTO3:
Via onderstaande link lees je vele ervaringen van mensen die LTO3 al nemen:
> LTO3 ervaringen van mensen met ADD en ADHD
Zie hieronder het krantenknipsel van het artikel: “Voorzichtig met diagnose ADHD“